PRODAJA MLJEVENE ZAČINSKE PAPRIKE „BARANJKA-KRALJICA BARANJSKE KUHINJE“

27.11.2015. 07:40

 

U istočnom dijelu Republike Hrvatske, gdje su nepregledna plodna polja, smjestila se Baranja. Prva asocijacija na Baranju su sela prepoznatljiva po poljoprivrednim kulturama koje uzgajaju, ali i bogatoj proizvodnoj tradiciji mljevene začinske paprike. Jedno od takvih mjesta je i Lug.

Malo selo prepoznatljivo je po uzgoju začinske paprike, a jedan od proizvođača je i Socijalno poduzetnička zadruga „Ruke“ koja proizvodi i prodaje papriku brandiranu pod nazivom „Baranjka-kraljica baranjske kuhinje“.

 

Tradicionalna proizvodnja obuhvaća ručno sijanje, presađivanje i branje plodova, a kvaliteti doprinosi i implementirani sustav navodnjavanja svima poznat i kao „kap po kap“ sustav. Svakodnevna briga o razvoju biljke rezultira visokom stopom prinosa te 2-3 berbe vrhunske kvalitete, kako slatke, tako i ljute začinske paprike.

Po završetku uzgoja, ubrani se plodovi pažljivo i ručno sortiraju, čiste i ostavljaju na svježem zraku kako bi se završila prva faza pripreme za mljevenje. Razdoblje sušenja na otvorenom nastavlja se novim nizom prebiranja i otkidanja peteljki. Peteljke se otklanjaju kako bi se postigla vrhunska kvaliteta proizvoda. Nakon konačnog prebiranja i sortiranja već polusuhih plodova obavlja se završno sušenje nakon čega nastaje finalni proizvod-mljevena začinska paprika „Baranjka“.

 

„Baranjku“ možete kupiti:

  • radnim danom na adresi: Lug, Petefi Šandora 92, od 09:00 do 14:00h

ili naručiti putem:

 

Ugostite kraljicu u svojoj kuhinji – neka Vam jela krasi raskoš okusa i mirisa!

Arhiva vijesti