27.11.2015. 07:40
U istočnom dijelu Republike Hrvatske, gdje su nepregledna plodna polja, smjestila se Baranja. Prva asocijacija na Baranju su sela prepoznatljiva po poljoprivrednim kulturama koje uzgajaju, ali i bogatoj proizvodnoj tradiciji mljevene začinske paprike. Jedno od takvih mjesta je i Lug.
Malo selo prepoznatljivo je po uzgoju začinske paprike, a jedan od proizvođača je i Socijalno poduzetnička zadruga „Ruke“ koja proizvodi i prodaje papriku brandiranu pod nazivom „Baranjka-kraljica baranjske kuhinje“.
Tradicionalna proizvodnja obuhvaća ručno sijanje, presađivanje i branje plodova, a kvaliteti doprinosi i implementirani sustav navodnjavanja svima poznat i kao „kap po kap“ sustav. Svakodnevna briga o razvoju biljke rezultira visokom stopom prinosa te 2-3 berbe vrhunske kvalitete, kako slatke, tako i ljute začinske paprike.
Po završetku uzgoja, ubrani se plodovi pažljivo i ručno sortiraju, čiste i ostavljaju na svježem zraku kako bi se završila prva faza pripreme za mljevenje. Razdoblje sušenja na otvorenom nastavlja se novim nizom prebiranja i otkidanja peteljki. Peteljke se otklanjaju kako bi se postigla vrhunska kvaliteta proizvoda. Nakon konačnog prebiranja i sortiranja već polusuhih plodova obavlja se završno sušenje nakon čega nastaje finalni proizvod-mljevena začinska paprika „Baranjka“.
„Baranjku“ možete kupiti:
ili naručiti putem:
Ugostite kraljicu u svojoj kuhinji – neka Vam jela krasi raskoš okusa i mirisa!