Održan Okrugli stol u Požegi

10.06.2015. 08:10

Nastavljena je organizacija okruglih stolova u pet slavonskih županija u okviru projekta SOS-NET. Treći po redu okrugli stol održan je u Požegi.

Tema okruglog stola je, kao i na prethodnima, „Suradnja dionika u sektoru socijalnih usluga u organiziranju i pružanju socijalnih usluga u zajednici“, a svrha je poticanje kontinuirane komunikacije i suradnje u procesu planiranja, organiziranja i  pružanja socijalnih usluga. Na okruglom stolu sudjelovalo je više od trideset predstavnika dionika iz sektora socijalnih usluga od kojih je većina sudjelovala u konstruktivnoj diskusiji  na temu socijalnih usluga u zajednici.

Govoreći generalno saznali smo da na području Požeško-slavonske županije nedostaje stručnog kadra za pružanje socijalnih usluga(socijalni radnik, socijalni pedagog i sl.). Utvrđeno je, također, da postoji problem neusklađenosti Pravilnika o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga sa stvarnim uvjetima na terenu. Među problemima prepoznat je i nedostatak suradnje  te  protočnosti informacija o potrebama i ponudi socijalnih usluga (nema komunikacije među pružateljima i tražiteljima socijalnih usluga.

Socijalni planovi na razini Županije donose se svake godine no uglavnom se sastoje od interventnih  mjera i nedostaje im inovativnosti u rješavanju socijalnih problema.

ZAKLJUČCI:

- Potrebno je raditi na inovativnim i kontinuiranim socijalnim uslugama u skladu s potrebama na području Požeško-slavonske županije (PSŽ);

- Potrebno je pristupiti osnivanju volonterskog centra na području PSŽ;

- Nužno je umrežavanje;

- Potrebno je osnaživanje kapaciteta kroz partnerstva;

- Nužna je senzibilizacija dionika;

- Izraditi bazu podataka radi bolje komunikacije;

- Omogućiti pristup informacijama.

Fotografije

Požega.1Požega.2Požega.3Požega.4

Arhiva vijesti