Od 01.09.2022. godine 30 zaposlenih žena skrbi za skoro 300 starijih i nemoćnih osoba

05.09.2022. 13:20

U okviru projekta „BARANJKA POMAŽE SUSJEDIMA“ kodni broj UP.02.1.1.16.0073 iz programa „ZAŽELI – Program zapošljavanja žena – faza III“ žene zaposlene na poslovima pružanja usluga pomoći u kući započele su s radom 01.09.2022. godine.

Iako je projektom predviđeno pružanje usluga za 180 starijih i nemoćnih osoba zbog velikog broja zainteresiranih projektom je obuhvaćeno skoro 300 krajnjih korisnika, a postoji i lista čekanja.

Sklapanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava 28.07.2022. u Zagrebu, Udruženje „Baranja“ korisnik i provoditelj projekta, zajedno s obveznim partnerima HZZ PS Osijek, CZS Beli Manastir te partnerima općine Bilje i Popovac započeli smo provedbu projekta pod nazivom „BARANJKA POMAŽE SUSJEDIMA“ kodni broj UP.02.1.1.16.0073 u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020. iz programa „ZAŽELI – Program zapošljavanja žena – faza III“.

Sukladno projektnoj dinamici, napravljene su potrebne radnje i provedene aktivnosti: formiranje projektnog tima, održano 8 promotivnih radionica po naseljima provedbe projekta općina Bilje i Popovac, dva javna poziva, jedan za zapošljavanje nezaposlenih žena, drugi javni poziv za krajnje korisnike projektne usluge pomoći u kući, provedene dvije javne nabave promidžbe i vidljivosti, a druga za nabavu higijensko-kućnih potrepština za krajnje korisnike kao i druge aktivnosti administrativno - tehničke i logističke naravi uvođenja u posao zaposlenih.

Javni pozivi imaju posebnu važnost u komunikaciji kako za direktno zainteresirane tako i za ukupnu javnost u radu i provedbi projekta koji je financiran iz EU (80%) i Državnog proračuna (15%) izvora financiranja. Proveden je postupak zapošljavanja 30 nezaposlenih žena, inače je to maksimalan broj po projektu, uz poštivanje utvrđenih projektnih pravila teško zapošljivih žena koje treba da skrbe za najmanje 6 krajnjih korisnika, odnosno na razini projekta 180 krajnjih korisnika.

Dana 01.09.2022. primljenih na rad 30 žena skrbi za 298 krajnjih korisnika. Ostalo je još zainteresiranih krajnjih korisnika, nažalost idu na listu čekanja.

Lista čekanja, odnosno zainteresiranih potencijalnih korisnika će se rješavati, kao i novo zapošljavanje nezaposlenih žena, vrlo izglednim odobravanjem novih projekata iz programa ZAŽELI u relativno kratkom periodu. U partnerstvu sa Općinom Bilje i Popovac su pravovremeno poslani prijedlozi projekta kao potreba lokalne zajednice po javnom pozivu i koji su u postupku dodjele (administrativno - financijska provjera, ocjena kvalitete projekta) kod provedbenih tijela HZZ - red za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Svakako je tu sa svojim prijedlogom projekta i Crveni križ Darda koji je u vrlo visokoj razini postupka dodjele (čišćenje proračuna), projekta koji se odnosi i na područje Općine Bilje.